Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/10/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΦΙΛΤΡΟ/ΖΥΓΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ/ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Synergistic Research
PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

H εργαστηριακή αξιολόγηση του συστήματος της Synergistic περιέλαβε στο σύνολό της μετρήσεις θορύβου, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί το πώς επιδρά στις συσκευές. Οι μετρήσεις έγιναν στον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Parasound HCA3500), τόσο κάτω από συνθήκες φορτίου (2x10Wrms/8Ω) όσο και σε κατάσταση αδράνειας, δηλαδή χωρίς σήμα στην είσοδο.
Συνολικά, έγιναν τρεις ομάδες μετρήσεων. Η πρώτη περιέλαβε φάσματα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, η δεύτερη φάσματα της εξόδου χωρίς σήμα στην είσοδο και η τρίτη φάσματα της εξόδου, χωρίς σήμα στην είσοδο, αλλά με πολύ μεγάλο εύρος (500MHz), σε μια προσπάθεια να δούμε ποία είναι η επίδραση του φίλτρου σε θέματα παρεμβολών. Κάθε ομάδα μέτρησης περιλαμβάνει μέτρηση του ενισχυτή στην συνήθη κατάσταση (δηλαδή απευθείας συνδεδεμένου στο δίκτυο με τα δικά του καλώδια), μέτρηση του ενισχυτή με το πλήρες πακέτο της Synergistic (Galileo UEF, PowerCell 12, Active Ground Block) και, τέλος, μέτρηση του ενισχυτή χωρίς την μεσολάβηση του PowerCell 12 (Galileo UEF, Active Ground Block).
Κατά την συγκριτική παράθεση των γραφημάτων, χρησιμοποιήσαμε διάφορες κλίμακες, όπως κρίναμε σκόπιμο, ώστε να τονιστούν κάποια χαρακτηριστικά που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν δυσδιάκριτα. Έτσι τα φάσματα του 1kHz παρουσιάζονται με εύρος 10Hz-20kHz (ώστε να φαίνεται μεγάλος αριθμός αρμονικών), 1kHz-10kHz (ώστε να φαίνεται καλύτερα η εξέλιξη των πρώτων αρμονικών) και με εύρος 10Hz-90kHz (ώστε να δημιουργείται μια συνολική εικόνα της επίδρασης στο φάσμα για το σύνολο της μέτρησης), ενώ τα φάσματα του θορύβου παρουσιάζονται τόσο με το πλήρες εύρος (10Hz-90kHz) όσο και με πολύ περιορισμένο εύρος (10Hz-500Hz) (αλλά μεγάλη ανάλυση), ώστε να αναδειχθεί η επίδραση στον θόρυβο ο οποίος οφείλεται στο δίκτυο και το τροφοδοτικό του ενισχυτή. Στο ίδιο εύρος προσθέσαμε μια ακόμη μέτρηση θορύβου, αυτή τη φορά με τον ενισχυτή υπό φορτίο, επειδή, συχνά, οι επιδόσεις του τροφοδοτικού αλλάζουν όταν το στάδιο εξόδου αποδίδει κάποια ισχύ. Τέλος, υπάρχει μια ακόμη μέτρηση, με πολύ μεγάλη ανάλυση στο πεδίο της συχνότητας (1Hz-200Hz, 20Hz/Div), ώστε να διερευνηθεί, αν υπάρχει, η επίπτωση του ταλαντωτή ULF στο σήμα εξόδου. Όταν μελετάτε τα διαγράμματα δώστε σημασία στο ότι ο άξονας της συχνότητας είναι βαθμονομημένος γραμμικά και όχι λογαριθμικά, όπως συμβαίνει συνήθως με τα διαγράμματα που δημοσιεύουμε στις σελίδες αυτές.
Τα φάσματα εξόδου με 1kHz στην είσοδο και ισχύ 10Wrms δείχνουν μια σαφή βελτίωση της απόδοσης σε θέματα αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ο συνδυασμός φίλτρου και ζυγού γείωσης. Εδώ υπάρχει μια σαφής μείωση της στάθμης των αρμονικών (με εξαίρεση την δεύτερη) η οποία μάλιστα βαίνει αυξανόμενη, αγγίζοντας τα 10dBr από την όγδοη αρμονική και πάνω. Ακόμη πιο εμφανής είναι η βελτίωση στο θέμα των προϊόντων ενδοδιαμόρφωσης (κατά πάσα πιθανότητα με το hum, είναι ευδιάκριτα ως αιχμές μεταξύ των αρμονικών) ενώ και ο γενικός θόρυβος είναι χαμηλότερος. Με δεδομένη την μετρήσιμη βελτίωση, είναι θέμα συζήτησης το κατά πόσον αυτή είναι πραγματικά ακουστή, καθώς ο ενισχυτής έχει ήδη πολύ χαμηλές τιμές παραμόρφωσης και θορύβου, με τις ανώτερες αρμονικές να βρίσκονται στα -100dBr.
Αρκετά ενδιαφέρον (και μέχρις ενός σημείου εντυπωσιακό) είναι το γεγονός ότι βελτίωση προσφέρει και ο ζυγός γείωσης, όταν χρησιμοποιείται χωρίς το φίλτρο. Η βελτίωση στις μετρήσεις είναι οριακή τόσο σε ότι αφορά τις αρμονικές και τον γενικό θόρυβο όσο και στα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει παρατηρήσιμη αλλαγή (ενώ ο ενισχυτής είναι ήδη γειωμένος μέσω των δύο ρευματοληπτών του) είναι ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς και συζήτησης.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-20kHz.

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-20kHz.

Τα διαγράμματα του φάσματος εξόδου με εύρος μέχρι τα 10kHz δεν αποκαλύπτουν κάποια νέα εικόνα. Εδώ, απλώς, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό ότι τόσο το πλήρες σύστημα όσο και μόνος του ο ζυγός γείωσης επιδρούν λιγότερο στις πρώτες αρμονικές με την δεύτερη εκδοχή να είναι λιγότερο αποτελεσματική, αλλά πάντως να έχει κάποια εμφανή αποτελέσματα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 1kHz-10kHz.

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 1kHz-10kHz.

Τα διαγράμματα που καλύπτουν το συνολικό εύρος της μέτρησης (μέχρι τα 90kHz), ξεδιπλώνουν μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εικόνα. Η μορφή του φάσματος μέχρι τα 20kHz, στα αριστερά των δύο διαγραμμάτων, συμπίπτει με αυτήν που είδαμε στις προηγούμενες παραγράφους (εποπτικά, ίσως δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της “δουλειάς” που κάνει το φίλτρο) αλλά συνοδεύεται από την επίδραση του PowerCell σε συχνότητες έξω από το τυπικό ακουστικό φάσμα. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή μείωση του θορύβου τόσο στην περιοχή γύρω από τα 30kHz (χονδρικά, περί τα τα 5dBr), όσο και στην περιοχή γύρω από τα 50kHz (κοντά στα 10dBr), ενώ πολύ μεγάλη καταστολή φαίνεται να υπάρχει και στην αιχμή που βρίσκεται λίγο κάτω από τα 90kHz (κατά σχεδόν 20dB).
Ο ζυγός γείωσης επιδρά επίσης θετικά, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. ιδιαίτερα καθώς οι συχνότητες αυξάνουν.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-90kHz.

Φάσμα 1kHz (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-90kHz.

Το διάγραμμα του θορύβου (στο συνολικό εύρος που επιτρέπει η μέτρηση) με τον ενισχυτή σε αδράνεια, χωρίς σήμα στην είσοδο, αποκαλύπτει μια εικόνα που αξίζει να συζητηθεί. Χωρίς την συμμετοχή των παραμορφώσεων (αφού δεν υπάρχει σήμα), αποκαλύπτεται μόνο ο θόρυβος της εξόδου, ο οποίος είναι το σύνολο του θορύβου από τον ενισχυτή και όλων των πιθανών παρεμβολών στο κύκλωμα και τις καλωδιώσεις του setup. Εδώ το φίλτρο αποδεικνύεται λιγότερο αποδοτικό, καθώς φαίνεται να “κόβει” μόνο υψίσυχνο θόρυβο (ο οποίος ούτως ή άλλως είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πάνω από τα 20kHz).
Για κάποιο λόγο που αδυνατούμε, προς το παρόν, να διευκρινίσουμε, το Ground Block φαίνεται να κάνει καλύτερη δουλειά, μειώνοντας τον θόρυβο σε όλο το φάσμα. Αυτά τα ευρήματα δεν έχουν άμεση, πρακτική χρησιμότητα, υπό την έννοια ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επίδραση των Synergistic με τον ενισχυτή υπό φορτίο, ίσως όμως αποκαλύπτουν το γεγονός ότι το PowerCell λειτουργεί περισσότερο αποδοτικά όταν διαρρέεται από υψηλό ρεύμα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή σε αδράνεια, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-90kHz.

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή σε αδράνεια, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-90kHz.

Η ανάλυση του θορύβου (με τον ενισχυτή σε αδράνεια) στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, εκεί όπου γίνεται εμφανής η επίδραση του τροφοδοτικού, δείχνει, καταρχήν ότι ο συνδυασμός PowerCell/Active Ground Block επιφέρει μια ελάχιστη βελτίωση ιδιαίτερα σε υψηλότερες συχνότητες (πάνω από τα 200Hz) και έχει κάπως ισχυρότερη επίδραση στο hum των 50Hz. Το Active Ground Block, μόνο του, έχει μηδενική επίδραση στα 50Hz και προσφέρει ελάχιστα στις υψηλότερες συχνότητες (υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για στάθμες στην περιοχή των -100dBr).
Οι παρατηρητικοί θα αγνοήσουν, ίσως, αυτές τις παρατηρήσεις και θα επικεντρωθούν στην βάση των συνιστωσών από τα 100Hz και πάνω. Εκεί, φαίνεται ότι ο ενισχυτής με την τυποποιημένη καλωδίωση παρουσιάζει ίχνη ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες (κάτι που εκφράζεται από την χαρακτηριστική διεύρυνση στην βάση των συνιστωσών αυτών). Τόσο το σύστημα φίλτρο/ζυγός γείωσης όσο και ο ζυγός γείωσης μόνος του, οδηγούν σε ορατή μείωση της ενδοδιαμόρφωσης αυτής. Η πρόκληση να θεωρήσει κανείς ότι το εύρημα αυτό οφείλεται στην λειτουργία του ULF (το οποίο υπάρχει και στις δύο συσκευές είναι, δικαιολογημένα, μεγάλη!). Και εδώ, πάντως, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι στάθμες είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή σε αδράνεια, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-500Hz.

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή σε αδράνεια, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-500Hz.

Η εικόνα που σχηματίσαμε δεν αλλάζει, όταν απεικονίζει κανείς τον θόρυβο στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων με τον ενισχυτή υπό φορτίο. Το σύστημα της Synergistic δεν φαίνεται να επιδρά σοβαρά στην περιοχή αυτή, αν και ίσως ένας ενισχυτής με σοβαρότερα προβλήματα να αναδείκνυε κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες είναι και εδώ παρούσα, ακριβώς όπως την παρατηρήσαμε και στην προηγούμενη ενότητα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή υπό φορτίο, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-500Hz.

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή υπό φορτίο, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 10Hz-500Hz.

Τέλος, για να μας φύγει το άγχος, η απεικόνιση του φάσματος στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (με οριζόντια ανάλυση 20Hz) δεν περιλαμβάνει κάποια ένδειξη ότι ο ταλαντωτής του ULF περνάει κάποια συνιστώσα στην έξοδο του ενισχυτή. Η ίδια η Synergistic κάνει σαφές ότι η επίδραση της τεχνολογίας είναι έμμεση και δεν σχετίζεται με το σήμα, αλλά καλόν είναι τα βλέπεις και στην πράξη. Το σύνολο του γενικού θορύβου βρίσκεται συστηματικά γύρω από τα -150dBr.

Thumbnail

Φάσμα θορύβου του ενισχυτή υπό φορτίο, (0dBr: 10Wrms/8Ω). Συμβατική καλωδίωση (κόκκινη καμπύλη), Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE (πράσινη). Εύρος ανάλυσης: 1Hz-200Hz.

Η διερεύνηση του συστήματος σε θέματα παρεμβολών από πολύ υψηλές συχνότητες ξεκίνησε με το προφανές: Να δούμε δηλαδή τον θόρυβο που “μαζεύει” το συνολικό setup (καλώδια σήματος, καλώδια τροφοδοσίας και το probe του παλμογράφου/αναλυτή φάσματος) χωρίς καμία από τις συσκευές (ενισχυτής, PowerCell και Active Grounding Block) να βρίσκεται σε λειτουργία ή έστω σε σύνδεση με το δίκτυο. Το σχετικό φάσμα έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα με εμφανή αύξηση του θορύβου μεταξύ 40-120MHz. Το προφίλ αυτό σχετίζεται, προφανώς, με το περιβάλλον στο οποίο έγινε η διαδικασία αξιολόγησης.
Όταν ο ενισχυτής τεθεί σε λειτουργία, φυσικά, τα πράγματα αλλάζουν και το φάσμα γίνεται πολύ πιο “ζωηρό” με συνιστώσες θορύβου τόσο στην περιοχή των 40MHz όσο και πάνω από τα 120MHz, στο σύνολο του εύρους της μέτρησης.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 500MHz/κέντρο 250MHz, κατακόρυφη ανάλυση 10dBV/Div). Παρεμβολές από το περιβάλλον με όλες τις συσκευές αδρανείς.

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 500MHz/κέντρο 250MHz, κατακόρυφη ανάλυση 10dBV/Div). Ενισχυτής σε λειτουργία, συμβατική καλωδίωση.

Η επίδραση του συστήματος της Synergistic (με ταυτόχρονη λειτουργία του φίλτρου και ζυγού γείωσης) είναι εμφανής (στην περιοχή γύρω και πάνω από τα 40MHz και μέχρι το μέσο περίπου τους εύρους (250MHz) με μικρή μείωση πολλών από τις ισχυρότερες αιχμές, αλλά όχι θεαματικά αποτελέσματα.
Η επίδραση μόνο του ζυγού γείωσης είναι ακόμη μικρότερη και περιορίζεται στην κατώτερη περιοχή του συνολικού φάσματος (μέχρι τα 100MHz περίπου).
Συνοψίζοντας, με βάση τις μετρήσεις είναι εμφανές ότι το πακέτο της Synergistic έχει εμφανή επίδραση σε θέματα θορύβου στο σύστημα όπου τοποθετείται. Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, εδώ, πάντως, είναι το κατά πόσον η επίδραση αυτή η οποία συμβαίνει σε πολύ χαμηλές στάθμες έχει ακουστά αποτελέσματα. Προφανώς, στο κομμάτι αυτό απαιτείται περισσότερη δουλειά και περισσότερες πληροφορίες από την πλευρά της Synergistic η οποία δεν είναι ιδιαίτερα σαφής στις περιγραφές της, σε ό,τι αφορά τις αρχές λειτουργίας των διαφόρων τεχνολογιών της, ίσως δικαιολογημένα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 500MHz/κέντρο 250MHz, κατακόρυφη ανάλυση 10dBV/Div). Galileo UEF+PowerCell 12 UEF SE+Active Ground Block SE.

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 500MHz/κέντρο 250MHz, κατακόρυφη ανάλυση 10dBV/Div). Galileo UEF+Active Ground Block SE.