Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/07/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/USB DAC/ETHERNET-AIRPLAY RENDERER

Hegel H90

Hegel H90

Αν και η γενική εμφάνιση των προϊόντων της Hegel δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, o Η90 δείχνει διαφορετικός σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα, όπως για παράδειγμα ο H160. Αιτία για αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είναι η αλλαγή της οθόνης την οποία έχει κάνει η εταιρία εδώ και κάποιο καιρό. Τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν ένα λευκό, ιδιαίτερα ευανάγνωστο OLED display με πολύ καλή αντίθεση, το οποίο δένει άψογα με την μαύρη ματ πρόσοψη. Αν σε αυτό προσθέσετε τις απαλές, χαρακτηριστικές, καμπύλες και τα δύο jog dials, από τα οποία το ένα αποτελεί τον επιλογέα εισόδου και το δεύτερο το ρυθμιστικό στάθμης, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και ο ενισχυτής μας κέρδισε αμέσως από πλευράς αισθητικής.

Hegel H90

Οι γραμμές του H90 είναι “κλασικές” Hegel, με την χαρακτηριστικά καμπυλωμένη πρόσοψη. Ωστόσο, η νέα οθόνη δίνει έναν εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο μοντέρνο αέρα στην συσκευή.

Hegel H90

Στην οθόνη του ενισχυτή προβάλλονται τα βασικά: Η επιλεγμένη είσοδος και η στάθμη που έχει επιλέξει ο χρήστης. μέσω του τηλεχειριστηρίου μπορεί να σβήσει εντελώς, ώστε να μην ενοχλεί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνδεσιμότητας, ο χρήστης έχει στην διάθεσή του δύο αναλογικές εισόδους (single ended, RCA) και τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, από τις οποίες η μία είναι ομοαξονική (RCA) και οι τρεις οπτικές (Toslink). Ο χρήστης έχει, επίσης, στην διάθεσή του θύρα USB και θύρα σύνδεσης μέσω Ethernet (RJ45). Η σύνδεση των ηχείων γίνεται μέσω ακροδεκτών καλής ποιότητας (που δέχονται ακροδέκτες όλων των ειδών). Στην πρόσοψη υπάρχει, τέλος, και έξοδος για την σύνδεση ακουστικών (TRS, 6.4mm). Ο H90 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προενισχυτής/DAC, μέσω μιας εξόδου line (με ρυθμιζόμενη στάθμη) την οποία διαθέτει.

Hegel H90

Η επιλογή της εισόδου γίνεται από αυτό το jog dial...

Hegel H90

… ενώ ένα παρόμοιο χρησιμοποιείται και για την ρύθμιση της στάθμης. Η αίσθησή τους είναι πολύ καλή.

Το εσωτερικό του ενισχυτή κρύβει μια κλασική κατασκευή της Hegel, η οποία θυμίζει σε αρκετά σημεία της τον H160. Πάγια τακτική της εταιρίας είναι η χρήση ενός μετασχηματιστή με ξεχωριστά δευτερεύοντα για την οδήγηση του τελικού ξεχωριστά. Το βασικό φίλτρο βασίζεται σε τέσσερις πυκνωτές των 10.000μF ενώ τα στάδια προενίσχυσης έχουν την δική τους, σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Ο προενισχυτής είναι χτισμένος γύρω από το ρυθμιστικό στάθμης NJW1159 (αναλογικό, ψηφιακά ελεγχόμενο) και η επιλογή των εισόδων γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων. Το στάδιο ισχύος βασίζεται σε ένα ζεύγος διπολικών ημιαγωγών ανά κανάλι (2SC5949/2SA2121, της Toshiba, με δυνατότητα ελέγχου 15Α) και ενσωματώνει την τελευταία έκδοση της τοπολογίας SoundEngine (SoundEngine2) την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος ο Ben Holter.

Αντί να χρησιμοποιεί ένα βρόχο ολικής ανάδρασης για την διόρθωση των σφαλμάτων του ενισχυτή, το SoundEngine χρησιμοποιεί τοπικούς βρόχους στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα κύκλωμα κατωφλίου. Ο κάθε βρόχος ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει σφάλμα που ξεπερνά το προκαθορισμένο κατώφλι. Με βάση την περιγραφή αυτή, έχουμε να κάνουμε με ένα αναλογικό κύκλωμα το ελέγχει την συμπεριφορά του ενισχυτικού σταδίου και ενεργοποιήται μόνο όταν υπάρχει κάποια απόκλιση από την ορθή λειτουργία, θυμίζοντας αρκετά τοπολογία feed-forward. Αν δεν υπάρχει απόκλιση, τότε το κύκλωμα συμπεριφέρεται συμβατικά, ως στάδιο με τοπική ανάδραση. Κατά την εταιρία, αυτή η μέθοδος ελαχιστοποιεί και την παραμόρφωση διάβασης των σταδίων εξόδου τάξης ΑΒ, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για υψηλά ρεύματα πόλωσης (ή για στάδια τάξης Α). Για την έκδοση “2” η Hegel δεν δίνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, αρκούμενη να αναφέρει ότι προσφέρει χαμηλότερο θόρυβο (επομένως καλύτερη δυναμική περιοχή) και πολύ καλύτερο συντελεστή απόσβεσης (δηλαδή χαμηλότερη αντίσταση εξόδου).

Hegel H90

Καλής ποιότητας ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων.

Hegel H90

Ο ενσωματωμένος μετατροπέας d/a προσφέρει ένα καλό πακέτο εισόδων. Η Hegel έχει προσθέσει θύρα σύνδεσης με το οικιακό δίκτυο, ώστε ο ενισχυτής να μπορεί να πραγματοποιήσει streaming από άλλους συνδεδεμένους πόρους.

Το ψηφιακό μέρος του H90 περιλαμβάνει δύο μέρη. Σε ό,τι αφορά τις συμβατικές εισόδους, ο ολοκληρωμένος ενισχυτής βασίζεται στο αγαπημένο πακέτο της Hegel το οποίο περιλαμβάνεται ψηφιακό interface AK4118, τον ασύγχρονο rate converter AK4127 και τον DAC AK4396 (όλα της Asahi Kasei) και συνοδεύεται από το επίσης γνωστό USB interface TE7022L της Tenor. Αν και ο σεβασμός στην παράδοση είναι, ασφαλώς, κάτι που οφείλει να επικροτεί κανείς, ο περιορισμός που θέτει το Tenor (24/96), εν έτει 2018, ίσως “σηκώσει μερικά φρύδια” (όπως λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες), αν και προσωπικά θεωρώ την επίδοση επαρκή με βάση τον προορισμό του ενισχυτή. Το δεύτερο κομμάτι επάνω στο οποίο βασίζεται η ψηφιακή συνδεσιμότητα του H90 αφορά στο streaming μέσω του οικιακού δικτύου (Ethernet) και την ασύρματη σύνδεση μέσω Airplay. Εδώ χρησιμοποιείται ένα άρθρωμα της Bridgeco (CX870-3B “JukeBlox”). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή λύση (χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές) η οποία επιτρέπει στον ενισχυτή να παρουσιαστεί ως Digital Media Renderer, συμβατό με DLNA/UPnP και να εμφανίζεται ως “Speakers” σε κάθε συσκευή η οποία είναι συμβατή με AirPlay.

Hegel H90

Τυπικό εσωτερικό ολοκληρωμένου της Hegel. Ο δακτυλιοειδής μετασχηματιστής έχει ξεχωριστά τυλίγματα για τον τελικό ενισχυτή. Χρησιμοποιούνται τέσσερις πυκνωτές 10.000μF και οι ψύκτρες είναι εσωτερικές.

Hegel H90

Αυτό είναι το άρθρωμα της Bridgeco το οποίο υποστηρίζει την σύνδεση με το Ethernet και το ασύρματο streaming μέσω Airplay. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο DAC.

Hegel H90

Εδώ φαίνεται το αναλογικό κομμάτι του ενισχυτή. Το μεγαλύτερο μέρος (αριστερά) καταλαμβάνει ο τελικός ενώ κάτω δεξιά φαίνεται το τμήμα του προενισχυτή και της επιλογής εισόδων.

Hegel H90

Αυτό είναι το στάδιο ισχύος με τους ημιαγωγούς ισχύος και τα drivers. Χρησιμοποιούνται διπολικά τρανζίστορς της Toshiba.