Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/11/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Audioengine D1

Audioengine D1

Ο D1 είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή η οποία περιλαμβάνει έναν πλήρη DAC με έξοδο στάθμης line και ενισχυτή ακουστικών. Η βασική ιδέα πίσω από την σχεδίασή του είναι η κλασική: Να αντικαταστήσει το -συνήθως- ανεπαρκές υποσύστημα ήχου του υπολογιστή και να οδηγήσει απευθείας ενεργά ηχεία ή κάποιον άλλο ενισχυτή.

Audioengine D1

Ο D1 είναι μικρός σε διαστάσεις και μπορεί να τοποθετηθεί, πρακτικώς, παντού.

Περιγραφή - Δυνατότητες

Ο D1 παρέχει τις βασικές δυνατότητες σύνδεσης που θα περίμενε κανείς από το συγκεκριμένο είδος συσκευής. Έτσι, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια οπτική είσοδο (Toslink) για σύνδεση μιας συμβατικής ψηφιακής συσκευής καθώς και μια θύρα USB, μέσω της οποίας γίνεται και η τροφοδοσία του. Ο D1 υποστηρίζει stream 24-bit/192kHz από την οπτική είσοδο και 24-bit/96kHz μέσω της θύρας USB. Η έξοδος είναι single ended με βύσματα RCA καλής ποιότητας.
Η πρόσοψη περιλαμβάνει, εκτός από τον διακόπτη On-Off, το ρυθμιστικό στάθμης και την έξοδο των ακουστικών με επίχρυσο βύσμα TRS 3.5mm. Η συσκευή δεν διαθέτει επιλογέα εισόδου αλλά είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ενεργοποίηση μιας συσκευής στην οπτική είσοδο και να “γυρίσει” αυτόματα σε αυτήν. Όπως θα περίμενε κανείς, η χρήση ακουστικών, φιμώνει την έξοδο line.

Audioengine D1

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του θύρα USB και οπτική είσοδο καθώς επίσης και έξοδο single ended με βύσματα RCA καλής ποιότητας. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω του διαύλου USB.

Κατασκευή

Ο D1 (όπως και όλες οι συσκευές της σειράς D που δοκιμάσαμε) βασίζεται στο TAS1020B της Texas Instruments για την διαχείριση του σήματος από την θύρα USB. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα του είδους που υποστήριζαν audio υψηλής ανάλυσης (μέχρι τα 24/96) και επιτρέπει την ασύγχρονη μετάδοση δεδομένων από τον host. H Audioengine το συνδυάζει με ένα κλασικό CS8416 για το interfacing με την οπτική είσοδο. Το ψηφιακό σήμα οδηγείται στον μετατροπέα d/a ο οποίος είναι της Asahi-Kasei (AKM4396). Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε τελεστικό ενισχυτή της Burr-Brown (OPA2134) ο οποίος οδηγεί και τα ακουστικά. Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται μέσω του διαύλου USB και για τον σκοπό αυτό η Audioengine χρησιμοποιεί διπλή σταθεροποίηση, στο εσωτερικό της συσκευής, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον θόρυβο που πιθανώς έχει τις ρίζες του στον υπολογιστή.

Audioengine D1

Η διαχείριση των ψηφιακών σημάτων γίνεται με ένα TAS1020B και ένα CS8416. O μετατροπέας είναι ο AK4396 της Asahi Kasei (μέσον) ενώ το στάδιο της αναλογικής εξόδου και του ενισχυτή ακουστικών βασίζεται σε OPA2134 (αριστερά).

Μετρήσεις

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του D1 έγινε μέσω της οπτικής του εισόδου, χρησιμοποιώντας σήματα 24-bit/96kHz. Εννοείται ότι ο μετατροπέας ήταν συνδεδεμένος με τον host μέσω της θύρας USB ώστε να τροφοδοτείται. Ως έξοδος χρησιμοποιήθηκε η έξοδος line.
Η γραμμικότητα στάθμης του D1 κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, με τις σχετικές καμπύλες να διατηρούν την ιδανική μορφή μέχρι λίγο πριν τα -110dBFS και τον θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή των -115dBFS περίπου.
Οι μετρήσεις παραμόρφωσης δείχνουν ένα κύκλωμα με πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Όλες οι καμπύλες βρίσκονται γύρω από τα -100dB (με στάθμη αναφοράς το -1dBFS) και εμφανίζουν ιδιαίτερα ήπιες τάσεις αύξησης πάνω από τα 10kHz.

Thumbnail Thumbnail

Γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέα. Sample rate 24-bit.

Μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα. THD (πράσινη και κόκκινη καμπύλη) και THD+N (πορτοκαλί/ιώδης). Sample rate 24-bit/96kHz, Στάθμη εξόδου -1dBFS.

Πολύ καλές επιδόσεις είδαμε και στις μετρήσεις θορύβου. Το φάσμα σε αδρανές κανάλι περιλαμβάνει ελάχιστα ίχνη από hum και το σύνολο, σχεδόν, του θορύβου βρίσκεται κάτω από τα -120dBFS, ένα όριο το οποίο το οποίο το ξεπερνά ελάχιστα, κοντά στα 20kHz. Η επίδοση αυτή ασφαλώς δικαιώνει την Audioengine για τις επιλογές της στο τροφοδοτικό (το οποίο, υπενθυμίζεται βασίζεται στον δίαυλο USB).
Επιβεβαίωση των παραπάνω, είναι το φάσμα θορύβου και παρεμβολών το οποίο είναι εξαιρετικά καθαρό με μια σαφή τάση αύξησης του θορύβου πάνω από τα 40kHz, ο οποίος, πάντως, παραμένει στην περιοχή των -130dBFS στο όριο της μέτρησης (96kHz).

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων ακολουθεί την γενικότερη εικόνα. Απουσιάζουν πλήρως ευρήματα από το τροφοδοτικό (καθώς δεν υπάρχουν συνιστώσες οι οποίες προέρχονται από τα 50/100Hz) ενώ το μόνο εύρημα είναι τα ίχνη ενδοδιαμόρφωσης στην βάση της συχνότητας μέτρησης. Αυτά μπορεί να προέρχονται από το jitter της συσκευής ή από κάποια άλλη πηγή (για παράδειγμα κάποια τάση αναφοράς η οποία μεταβάλλεται αργά) και η στάθμη τους τα κάνει κάνει ασήμαντα, καθώς βρίσκεται στην περιοχή των -110dBu.
Η διαφωνία καναλιών είναι μια καλή ένδειξη για την καλή ποιότητα κατασκευής του D1. Οι σχετικές καμπύλες και για τα δύο κανάλια κινούνται κάτω από τα -110dB μέχρι τα 10kHz και από το σημείο αυτό επιδεικνύουν μια μικρή τάση αύξησης, χωρίς ποτέ η διαρροή από το ένα κανάλι στο άλλο να ξεπεράσει τα -100dB.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων. Σήμα 23.995,50Hz, -5dBFS, sample rate 24-bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Εντυπώσεις

H εγκατάσταση του D1 δεν κρύβει κανένα πρόβλημα. Σε πλατφόρμα Windows, με την σύνδεσή του στην θύρα USB αναγνωρίζεται ως “Audio Device” και ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει streaming με sample rate που φθάνει τα 24-bit/96kHz, χωρίς να υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης κάποιου driver.
Η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας το D1, είναι αυτή μιας συσκευής της οποίας ο ήχος είναι γεμάτος, ευχάριστος και με καλές δυνατότητες περιγραφής της στερεοφωνικής εικόνας. Το σύστημα με τον D1 στην θέση του DAC/Προενισχυτή κατεβαίνει άνετα χαμηλά, και υπογραμμίζει την περιοχή όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει την σωστή ατμόσφαιρα και μια θετική αίσθηση στην απόδοση του ρυθμικού μέρους, το οποίο φάνηκε να διαθέτει καλό όγκο και ταχύτητα. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ιδιαίτερα φιλική και ευχάριστη στο αυτί (μια ιδιότητα που θα εκτιμηθεί δεόντως ειδικά σε desktop συστήματα όπου τα ηχεία βρίσκονται κοντά στον χρήστη), φάνηκε να διαθέτει καλή λεπτομέρεια και παράλληλα να συγχωρεί μια σκληρή, προβολική παραγωγή, ώστε ο ακροατής να μην νοιώθει ότι κουράζεται. Η εικόνα διαθέτει καλό βάθος και καλή περιγραφή του αέρα, ο εστιασμός των μεμονωμένων πηγών γίνεται με ακρίβεια και η κίνηση περιγράφεται με σαφήνεια. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων πήραμε καλή αίσθηση έκτασης και ταχύτητας με το σύστημα να ακούγεται λίγο ταχύτερο στις αποσβέσεις του σε σχέση με την αναφορά (dCS Puccini U-Clock/Teac Esoteric D70) αλλά να διαθέτει ευχάριστο, ζεστό χαρακτήρα που δεν έχει το παραμικρό ίχνος τραχύτητας.
Ο ενισχυτής ακουστικών (με τα Grado RS2 στην έξοδο) φάνηκε να διατηρεί όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από καλό σώμα και όγκο, διαύγεια και, γενικώς, ξεκούραστο χαρακτήρα. Επιπροσθέτως, ο θόρυβος της συσκευής είναι πολύ χαμηλός, στοιχείο που του δίνει καλές δυνατότητες περιγραφής των μικροδυναμικών και καλή δυναμική αντίθεση.

Συμπέρασμα

Έχοντας τις βασικές δυνατότητες σύνδεσης, προσεγμένη κατασκευή και καλή ηχητική συμπεριφορά, ο D1 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους αναζητούν μια συσκευή με έξοδο line η οποία θα τοποθετηθεί μεταξύ υπολογιστή και ενεργών ηχείων ή θα χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτής ακουστικών, προσφέροντας μετατροπή d/a υψηλής ποιότητας (με δυνατότητα 24/96). Ρίξτε του μια προσεκτική ματιά αν θέλετε να αναβαθμίσετε τον ήχο του υπολογιστή σας με απλό τρόπο.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Audioengine D1, USB Streaming, 16-bit/44.1kHz.
  2. Audioengine D1, USB Streaming, 24-bit/96kHz.
  3. Πηγή αναφοράς: dCS Puccini U-Clock/Teac Esoteric D70.