Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/02/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Κορυφαίος DAC από την Nagra.


Κορυφαίος DAC από την Nagra.
2019/01/09, [δ.τ.]

Η Nagra αποκάλυψε, στις αρχές της χρονιάς, τον νέο κορυφαίο μετατροπέα d/a, HD DAC X. Η συσκευή ανήκει στην σειρά HD και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, έχει κάνει σοβαρά βήματα εξέλιξης σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο τον HD DAC.
Η εταιρία έχει σημαντική προϊστορία στην σχεδίαση μετατροπέων d/a, έχοντας παρουσιάσει τον πρώτο της κύκλωμα στις αρχές των 90s', ενσωματωμένο στο Nagra D, τον πρώτο ψηφιακό εγγραφέα ο οποίος υποστήριζε 24/96. Η σειρά HD ξεκίνησε το 2013 με τον HD DAC και επεκτάθηκε το 2018 με τον αντίστοιχο προενισχυτή (HD Preamp). Η Nagra πήρε την απόφαση να κάνει το επόμενο βήμα της, θεωρώντας ότι η αγορά για συσκευές που διαχειρίζονται αρχεία υψηλής και πολύ υψηλής ανάλυσης έχει ωριμάσει.
Όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του προενισχυτή, ο HD DAC X βασίζεται σε αρχιτεκτονική δύο σασί, από τα οποία το ένα φιλοξενεί το τροφοδοτικό, ένα κύκλωμα βασισμένο στην εμπειρία της εταιρίας από το αντίστοιχο του HD Preamp με υπερπυκνωτές, ένα εξάρτημα το οποίο προσομοιάζει την συμπεριφορά της μπαταρίας, χωρίς τα προβλήματα της τελευταίας από τις συνεχείς φορτίσεις (και, πιθανώς, με χαμηλότερη εσωτερική αντίσταση). H Nagra παραμένει φανατικός υποστηρικτής των πολλαπλών σταθεροποιημένων τροφοδοτικών και το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 37 συνολικά, από τα οποία τα 16 αφορούν στο ψηφιακό μέρος.
Το ψηφιακό μέρος του μετατροπέα είναι μια εντελώς νέα σχεδίαση με custom κύκλωμα διαχείρισης της θύρας USB. Μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι DSD 4x και το συνολικό κύκλωμα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι αναβαθμίσιμο, τόσο σε ό,τι αφορά το λογισμικό όσο και το hardware. Μεταξύ των ψηφιακών εισόδων, υπάρχουν και δύο οπτικές που έχει σχεδιάσει η Nagra και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν με αντίστοιχων δυνατοτήτων ψηφιακές πηγές της εταιρίας. Το αναλογικό στάδιο στάδιο ακολουθεί dual mono αρχιτεκτονική και η ζεύξη με το λαμπάτο μέρος του κυκλώματος γίνεται μέσω μετασχηματιστή του οποίου η περιέλιξη έχει γίνει με το χέρι, από την ίδια την Nagra, στην Ελβετία, αναφέρει το δελτίο τύπου.
Η παραγωγή της συσκευής έχει ξεκινήσει και η τιμή αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή των 65.000 δολαρίων (στην αγορά των ΗΠΑ).

info: Aphrodite's Vision, τηλ.: 210-681.3773, http://www.aphroditesvision.com/, http://www.nagraaudio.com/