Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/07/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Νέο CD player από την Gryphon.


Νέο CD player από την Gryphon.
2019/04/07, [δ.τ.]

Ο γνωστός κατασκευαστής παρουσίασε στις αρχές της Άνοιξης την πρότασή του για ένα καθαρόαιμο CD player βασισμένο στην τεχνογνωσία και την παράδοση που έχει αποκτήσει, ήδη από το 1998 και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το Ethos, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια σαφή δήλωση προθέσεων τόσο στο επίπεδο των δυνατοτήτων και της ποιότητας, όσο και στο επίπεδο της αισθητικής. Με βάση την ιστορία της, η Gryphon έχει κάνει αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές πηγές. Το player του 1998 ονομαζόταν CDP-1 και ήταν το πρώτο (όπως αναφέρει η εταιρία) που ενσωμάτωνε ασύγχρονο upsampling στα 88.2kHz (2x). Η παράδοση με το upsampling συνεχίστηκε τόσο το 2001, οπότε και παρουσιάστηκε το Adagio (24/96) όσο και το 2003, με την ανακοίνωση του Mikado και του Mikado Signature (32/192).
Η εμφάνιση του Ethos, δεν κρύβει τις προθέσεις της Gryphon για την παρουσίαση ενός top-of-the-range CD player το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν μεγάλες δισκοθήκες με CD. Τριγωνικό σασί με καμπύλες και συνδυασμό μεταλλικών και ακρυλικών υλικών, top-loading μηχανισμός ανάγνωσης και μια οθόνη με την κλασική αισθητική της εταιρίας είναι τα εξωτερικά γνωρίσματα της συσκευής η οποία σχεδιάστηκε, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, με στόχο να αποτελέσει την απόλυτη πηγή στο επίπεδο του “Red Book” (16-bit/44.1kHz).
Εννοείται, ότι οι Δανοί δεν έκαναν μισές δουλειές. Το Ethos διαθέτει και ψηφιακές εισόδους, ομοαξονική S/PDIF, AES/EBU και θύρα USB, μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιήσει streaming μέχρι 32/384 και DSD512. Ο DAC που ενσωματώνει βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ES9038PRO της ESS ανά κανάλι με τα οκτώ διαθέσιμα κανάλια του κάθε μετατροπέα να συνδυάζονται σε διαφορική τοπολογία ώστε να βελτιώνεται η γραμμικότητα. Το clocking του ψηφιακού μέρους βασίζεται σε δύο ταλαντωτές οι οποίοι λειτουργούν σε περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας και προσφέρουν ακρίβεια 5ppm (πέντε εκατομμυριοστών) ενώ το κύκλωμα διαχείρισης της θύρας USB τροφοδοτείται από ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει χωρητικότητα 12.5F, μέσω υπερ-πυκνωτών. Το ψηφιακό στάδιο προσφέρει δέκα συνολικά φίλτρα (επτά για σήματα PCM και τρία για DSD) και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει upsampling στα 384kHz ή μετατροπή του PCM σε DSD128. Η ανάγνωση των δίσκων γίνεται μέσω ενός μηχανισμού CD-Pro8, ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για την ανάγνωση Audio CD και διαθέτει μεταλλικό σασί.
Το αναλογικό στάδιο της συσκευής εκμεταλλεύεται το upsampling για να βασιστεί σε ένα πολύ απλό αναλογικό φίλτρο πρώτης τάξης, όπου χρησιμοποιείται ένας υψηλής ποιότητα πυκνωτής επαργυρωμένης μίκας. Το αναλογικό κύκλωμα είναι υλοποιημένο με διακριτούς ημιαγωγούς , σε τάξη Α, βασίζεται σε balanced τοπολογίες και δεν χρησιμοποιεί αρνητική ανάδραση. Η τροφοδοσία του γίνεται από, σχετικώς, υψηλές τάσεις (23V) και είναι σταθεροποιημένη, μέσω ξεχωριστού μετασχηματιστή. Το player διαθέτει single ended και balanced αναλογικές εξόδους, καθώς επίσης και μια ψηφιακή έξοδο AES/EBU (XLR). Όλες οι ηλεκτρικές ψηφιακές είσοδοι και η έξοδος είναι γαλβανικώς απομονωμένες.