Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Δευτέρα, 18/11/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Τέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές audio, από την aace.

Τέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές audio, από την aace.
2019/11/13, [συνέντευξη τύπου]

Η aace, μια ελληνική εταιρία σχεδιασμού, υλοποίησης και υποστήριξης έξυπνων κτιρίων και οικιακών χώρων, παρουσίασε τέσσερις κορυφαίους κατασκευαστές συσκευών ήχου με τους οποίους συνεργάζεται στην ελληνική αγορά. Τα ονόματα της Audioquest, της Martin Logan, της Paradigm και της Anthem δεν μας είναι, ασφαλώς, άγνωστα, η επιστροφή τους όμως είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Όσοι παρευρέθησαν στην σχετική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ανθρώπους των τεσσάρων εταιριών να παρουσιάζουν την ιστορία, τις τεχνολογίες και τις σειρές προϊόντων τους, σε ένα αρκούντως ενδιαφέρον απόγευμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι τέσσερις κατασκευαστές είχαν τα τελευταία χρόνια μια αρκετά υποτονική παρουσία στην Ελλάδα.
H Audioquest είναι, ασφαλώς, περισσότερο γνωστή για την μεγάλη γκάμα καλωδίων της, τα οποία έχουν εφαρμογή στις αναλογικές και ψηφιακές συνδέσεις που μεταφέρουν σήματα ήχου (χαμηλής στάθμης-interconnect και υψηλής στάθμης-ηχείων), στις συνδέσεις συστημάτων εικόνας (HDMI) καθώς επίσης και στις συνδέσεις μεταφοράς δεδομένων (USB και Ethernet). Σύμφωνα με την σχετική παρουσίαση, η εταιρία βασίζει τις σειρές της στον έλεγχο τεσσάρων μόνο παραμέτρων, οι οποίες είναι το είδος του αγωγού, το υλικό κατασκευής του, η γεωμετρία του και το υλικό του διηλεκτρικού. Σε ό,τι αφορά το είδος, η Audioquest προτιμά τους μονόκλωνους αγωγούς με εξαίρεση ορισμένες εφαρμογές πολύ μεγάλης διατομής, με το υλικό να είναι είτε καθαρός χαλκός (από επιλεγμένο από τους ίδιους πρωτογενές μετάλλευμα) είτε άργυρος, στις κορυφαίες σειρές, είτε ένας ενδιάμεσος συνδυασμός των δύο μετάλλων. Σε ό,τι αφορά την γεωμετρία του καλωδίου (την σχέση, δηλαδή, των αγωγών μεταξύ τους), η Audioquest επιλέγει αυτήν που εξασφαλίζει τα μικρότερα παρασιτικά μεγέθη (αυτεπαγωγής και χωρητικότητας) και, παράλληλα, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να γίνει το καλώδιο θύρα εισόδου παρεμβολών εξωγενών θορύβων (EMI/RFI). Στην περίπτωση του διηλεκτρικού, η εταιρία ακολουθεί την σχολή του “αέρα”, προσπαθώντας, ανάλογα με την εφαρμογή να χρησιμοποιεί δομές και υλικά που αντιδρούν κατά το δυνατόν λιγότερο με το ηλεκτρικό σήμα. Αφρώδες πολυαιθυλένιο, χρήση περιβλημάτων μεγάλης διαμέτρου που εξασφαλίζουν μεγάλο ποσοστό αέρα καθώς και άλλα ειδικά υλικά, όπως το HCF (Hard-Cell Foam) και το Solid High-Density PE, χρησιμοποιούνται εκεί όπου η σχετική θέση των αγωγών είναι κρίσιμη (όπως για παράδειγμα στις γραμμές μεταφοράς δεδομένων). Κατά την διάρκεια της παρουσίασης έγιναν αρκετές ακροάσεις καλωδίων ώστε οι παρευρισκόμενοι να εκτιμήσουν την επίδρασή τους στο σύστημα. Στα περιθώρια της εκδήλωσης, η εταιρία επέδειξε, επίσης, για πρώτη φορά, το νέο φίλτρο τροφοδοσίας της σειράς Niagara, μια σχεδίαση η οποία χρησιμοποιεί παθητικά δικτυώματα για την καταστολή των θορύβων διαφορικού και κοινού ρυθμού (DMF και CMF), μη-αναλώσιμη (non-sacrificial) προστασία από κρουστικές υπερτάσεις και ρεύματα και διαφορετικές ομάδες ρευματοδοτών για συσκευές χαμηλών ρευμάτων και για ενισχυτές.

Τέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές audio, από την aace.

Η Martin Logan δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η εταιρία που ιδρύθηκε στις αρχές των 80s' από τους Gayle Sanders και Ron Sutherland, των οποίων τα μεσαία ονόματα ήταν Martin και Logan αντιστοίχως είναι από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ηλεκτροστατικών ηχείων και ίσως αυτός που “ψάχνει” την ιδέα περισσότερο από όλους, έχοντας καταλήξει στην σύγχρονη, υβριδική αρχιτεκτονική, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτροδυναμικά/ενεργά γούφερ χαμηλά τα οποία μπορούν να ελεγχθούν ψηφιακά μέσω DSP/ARC, ηλεκτροστατικά διαφράγματα για τις μεσαίες υψηλές συχνότητες) και ιδιαίτερα ενισχυμένο πλαίσιο στήριξης της μεμβράνης ώστε να αποφεύγονται οι χρωματισμοί. Η εταιρία, επίσης, επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόσει την αρχή λειτουργίας του ηλεκτροστατικού και σε άλλες εφαρμογές, όπως είναι ο οικιακός κινηματογράφος και δεν δίστασε να μπει στον χώρο του αμιγώς ηλεκτροδυναμικού ηχείου με την σειρά Motion η οποία βασίζεται σε τουίτερ A.M.T. και περιλαμβάνει σειρές για χρήση σε δικαναλικά/πολυκαναλικά συστήματα καθώς και σε εγκαταστάσεις . Αυτή την στιγμή, ο κατάλογος προϊόντων της Martin Logan περιλαμβάνει εννέα ηλεκτροστατικά μοντέλα (από το κορυφαίο Neolith μέχρι το EFX, ειδικά κατασκευασμένο για τοποθέτηση στον τοίχο και χρήση ως surround) και πέντε ηλεκτροδυναμικά μοντέλα (από το μεγάλο δαπέδου Motion 60XTi μέχρι το μικρό βάσης/βιβλιοθήκης Motion 15i). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν πολλά ακόμη ηχεία τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ως κεντρικά (με κορυφαίο το Illusion C34A) και ως μέρος πολυκαναλικών συστημάτων και λύσεων για μόνιμες εγκαταστάσεις.

Τέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές audio, από την aace.

Η Paradigm είναι μια ακόμη εταιρία η οποία δεν είχε την παρουσία που της αξίζει στην ελληνική αγορά. Με έδρα στον Καναδά, ιδρύθηκε από τον Jerry Van der Marel και τον Scott Bagby και ήταν μία από τις θετικές συνέπειες που είχε η ιστορική έρευνα του NRC γύρω από την ακουστική αντίληψη, μια έρευνα η οποία υπήρξε καθοριστική για την Καναδική βιομηχανία audio. Οι Marel/Bagby αποφάσισαν να πάρουν το σύνολο της διαδικασίας σχεδιασμού/παραγωγής των ηχείων στα χέρια τους και η Paradigm παραμένει ακόμη ένας από τους κατασκευαστές που συνδυάζουν ένα ισχυρό τομέα έρευνας και εξέλιξης, όχι μόνο μοντέλων ηχείων αλλά και εξαρτημάτων για ηχεία, με μια βιομηχανική μονάδα για την παραγωγή των μοντέλων της. Η γκάμα της εταιρίας περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό σειρών και μοντέλων, ξεκινώντας από την κορυφαία Persona, όπου ανήκει και η ναυαρχίδα Persona 9H και τις περισσότερο “προσγειωμένες” σειρές Prestige, Premier και Monitor και καταλήγοντας στην σειρά υπογούφερ Defiance, στη σειρά ηχείων Cinema (για μικρές εγκαταστάσεις οικιακού κινηματογράφου) και στην πολυσυζητημένη σειρά Millenia. H εταιρία αρέσκεται στην υβριδική αρχιτεκτονική για τα κορυφαία της μοντέλα, περιλαμβάνοντας έναν ενεργό κλάδο για τις χαμηλές συχνότητες, ο οποίος υποστηρίζεται από ψηφιακή αντιστάθμιση χώρου, βασισμένη στον αλγόριθμο διόρθωσης ARC της Anthem.

Τέσσερις κορυφαίοι κατασκευαστές audio, από την aace.

Μιλώντας για την Anthem, η τελευταία παρουσίαση της ημέρας αφορούσε ακριβώς αυτή την εταιρία. Έγινε γνωστή, αρχικώς για τους ολοκληρωμένους ενισχυτές και τους επεξεργαστές AV (όπως ο AVM60), αλλά σύντομα κινήθηκε και στο κλασικό δικάναλο audio με την σειρά STR η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένο ενισχυτή, προενισχυτή και τελικό ενισχυτή. Ωστόσο, ίσως το σημαντικότερο προϊόν της εταιρίας να είναι το ARC (Anthem Room Correction), ένα από τα λίγα συστήματα ψηφιακής αντιστάθμισης της ακουστικής του χώρου που είναι διαθέσιμα σήμερα στο οικιακό audio. Η παρουσίαση της εταιρίας επικεντρώθηκε στην νέα γενιά του ARC, η οποία ονομάζεται Genesis. Το ARC χρησιμοποιεί μικρόφωνο για να συγκεντρώσει στοιχεία της ακουστικής του χώρου και προσφέρει στον χρήστη μια βέλτιστη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει διόρθωση των προβλημάτων από στάσιμα κύματα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τον βασικό ακουστικό χαρακτήρα του χώρου (room gain) και των ηχείων και προτείνοντας ρυθμίσεις για το bass management αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο σύστημα. Περιλαμβάνει δύο ρυθμούς λειτουργίας, ο ένας από τους οποίους επιτρέπει στον χρήστη να επέμβει στην αρχική ρύθμιση (Pro mode).
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα των Audioquest, Martin Logan, Paradigm και Anthem μπορείτε να πάρετε από τον αντιπρόσωπό τους στην ελληνική αγορά, aace.