Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Παρασκευή, 13/04/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Qutest: Καθαρόαιμος DAC από την Chord Electronics.

Qutest: Καθαρόαιμος DAC από την Chord Electronics.
2018/02/01, [εταιρικό website]

Σε μια εποχή όπου οι έννοιες DAC και DAC/Ενισχυτής ακουστικών ταυτίζονται, ειδικά στην μεσαία και χαμηλή κατηγορία τιμής, η Chord εκμεταλλεύεται το know how του Rob Watts και την εμπειρία της από την σχεδίαση custom ψηφιακών λύσεων και παρουσιάζει έναν “σκέτο” μετατροπέα d/a. Ο Qutest βασίζεται στους αλγόριθμους ψηφιακής επεξεργασίας του Hugo 2, τους οποίους έχει αναπτύξει ο Watts και τρέχουν σε FPGA και δεν περιλαμβάνει ενισχυτή ακουστικών ούτε είναι φορητός (με την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες). Προσφέρει γαλβανικά απομονωμένες ψηφιακές εισόδους, ομοαξονική, οπτική και θύρα USB και είναι προσανατολισμένος για οικιακή/επιτραπέζια χρήση, αποτελώντας, στην ουσία, την εξέλιξη του 2Qute, του πλέον οικονομικού DAC της εταιρίας.
Στις δυνατότητες του Qutest περιλαμβάνονται τα επιλεγόμενα ψηφιακά φίλτρα, καθώς και η δυνατότητα επιλογής της ευαισθησίας (ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την στάθμη στην οποία αντιστοιχούν τα 0dBFS μεταξύ 1, 2 και 3Vrms, ώστε να προσαρμόσει την συσκευή στις δυνατότητες του προενισχυτή ή του ολοκληρωμένου ενισχυτή που ακολουθεί). Το user interface χρησιμοποιεί τις πολύ επιτυχημένες, από αισθητικής άποψης, φωτιζόμενες χρωματιστές σφαίρες τις οποίες έχει υιοθετήσει η Chord εδώ και λίγο καιρό. Η αναλογική έξοδος είναι single ended (RCA).
Ο μετατροπέας υποστηρίζει streams με sample rates που φθάνουν μέχρι τα 32-bit/768kHz για αρχεία PCM και μέχρι Octa-DSD (DSD512)για αρχεία DSD, μέσω της θύρας USB και μέσω των δύο ομοαξονικών (BNC) εισόδων του και ανεβαίνει μέχρι τα 24-bit/192kHz μέσω της οπτικής εισόδου.
Το σασί έχει σχεδιαστεί από τον John Franks και είναι αισθητά διαφορετικό σε σχέση με άλλες, παρόμοιων διαστάσεων, συσκευές της Chord, διατηρεί όμως το βασικό, αγαπημένο, υλικό της εταιρίας, το μονοκόμματο αλουμίνιο για αεροπορικές κατασκευές, όντας μάλιστα σημαντικά βαρύτερο σε σχέση με αυτό του 2Qute και περιλαμβάνοντας μια ειδικά διαμορφωμένη εσοχή όπου τοποθετείται το τυπωμένο κύκλωμα για καλύτερη απομόνωση από τους εξωγενείς κραδασμούς, όπως αναφέρει η εταιρία.

info: Audio Design, τηλ.: 210-645.9608, http://audiodesign.com.gr/, http://www.chordelectronics.co.uk/