Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/12/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Παρουσίαση του Yamaha NS-5000 στην Θεσσαλονίκη.


Παρουσίαση του Yamaha NS-5000 στην Θεσσαλονίκη.
2017/12/05, [δ.τ.]

Ο αντιπρόσωπος της Yamaha στην ελληνική αγορά (Φ. Νάκας) σε συνεργασία με την Thessaloniki Audio Society παρουσίασε, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης, το νέο ηχείο Yamaha NS-5000, τον απόγονο του εμβληματικού NS-1000 Μ το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ηχείο μόνιτορ/αναφοράς σε πολλά studio ηχογραφήσεων και από πολλούς μηχανικούς ήχου παγκοσμίως.
Το NS-1000 υπήρξε το πρώτο ηχείο με θόλους μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων κατασκευασμένους από βηρύλλιο και παρουσιάστηκε το 1974, στα πλαίσια της θρυλικής σειράς της εταιρίας η οποία ονομαζόταν “Natural Sound” (και, στην ανανεωμένη εκδοχή της, υφίσταται και σήμερα). Το ηχείο ήταν διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, την “οικιακή” και την επαγγελματική, η οποία είχε την κατάληξη “Μ”. Το NS-1000 Μ αναγνωρίστηκε ως ηχείο monitor και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλους ραδιοφωνικούς οργανισμούς της εποχής, παραμένοντας σε παραγωγή και στην ενεργό δράση για πάνω από είκοσι χρόνια. Το 2016, η Yamaha επιχείρησε (με επιτυχία κατά τα φαινόμενα) την αναβίωση του μοντέλου εκείνου, παρουσιάζοντας το παρόμοιο σε όγκο και λογική NS-5000 το οποίο όμως είναι βασισμένο σε ένα νέο υλικό θόλων, το πολυμερές Zylon, επιμεταλλωμένο με κράμα Monel (κατά βάση κράμα νικελίου/χαλκού), μια προσέγγιση η οποία, κατά την εταιρία, συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των σκληρών και των μαλακών θόλων.
Πέρα από τις ομοιότητές τους σε βασικά χαρακτηριστικά (είναι, και τα δύο, τρίδρομα, με μιντ και τουίτερ θόλου και θεωρούνται -μάλλον καταχρηστικά- ηχεία ραφιού, ένας χαρακτηρισμός που “κολλάει” δύσκολα σε ένα ηχείο bass reflex, με ύψος 70 εκατοστών, βάρος 35 κιλών, και δωδεκάιντσο γούφερ, για το οποίο η εταιρία προτείνει βάση...), τo NS-1000 M και το NS-5000 έχουν, φυσικά, και σημαντικές διαφορές (εκτός του υλικού των θόλων). Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η χρήση ειδικών θαλάμων απορρόφησης των συντονισμών πίσω από τις μονάδες μεσαίων/υψηλών, τις οποίες η εταιρία σχεδίασε ειδικά για το NS-5000, η χρήση μιας ειδικής δομής απορρόφησης στο εσωτερικό του ηχείου (η οποία καταργεί την ανάγκη χρήσης συμβατικού απορροφητικού υλικού για την απόσβεση χαμηλά) και οι “βαριές” εγκάρσιες ενισχύσεις της καμπίνας, της οποίας το φινίρισμα είναι κορυφαίας ποιότητας λάκα πιάνου. Η Yamaha δεν έχει κάνει, φυσικά, οικονομίες στην κατασκευή του κροσόβερ, το οποίο χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, κορυφαίες πυκνωτές της Mundorf.
Οι audiophiles της Θεσσαλονίκης, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν το NS-5000 το διήμερο 30 Νοεμβρίου/1 Δεκεμβρίου 2017 σε μια ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο studio της Thessaloniki Audio Society επί της οδού Α. Παπανδρέου 56, στην Καλαμαριά (από όπου και η σχετική φωτογραφία). Στον ίδιο χώρο, είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τα κορυφαία δικαναλικά μοντέλα της Υamaha, τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Α-S3000 και το SA-CD/CD player CD-S3000.

info: Thessaloniki Audio Society, τηλ.: 2310-480.033, http://www.thas.gr/, Φ.Νάκας, τηλ.: 210-668.6000, http://www.nakas.gr/, http://europe.yamaha.com/