Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update:  Πέμπτη, 10/04/2003


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΗΧΕΙΑ►ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (FAQ) ...

AV BLOG 

SITE MAP

Small FAQ
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ. Eδώ περιλαμβάνονται μερικές από τις πιό συχνές και πιο γενικές ερωτήσεις γύρω από την αγορά των ηχείων.  Αν έχετε κάποια απορία γύρω από αυτό το θέμα, μπορείτε να την υποβάλλετε εδώ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ►

Τι ρόλο πρέπει να παίξει στην επιλογή μου η αρχιτεκτονική και η τεχνολογία ενός ηχείου;
Το αν το ηχείο θα είναι bass reflex ή όχι, ηλεκτροστατικό, planar ή δυναμικό είναι θέματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν αφού πρώτα καταλήξετε στην γεωμετρία και τις απαιτήσεις στάθμης.  Πέραν των ηχητικών ιδιαιτεροτήτων κάθε "σχολής" που δεν είναι του παρόντος, υπάρχουν και τεχνικοί περιορισμοί η οποίοι μπορεί να αποκλείσουν εντελώς την μία ή την άλλη προσέγγιση.
Πόση κλίση πρέπει να έχουν τα ηχεία
"προς τα μέσα" (toe-in);
Αν θεωρήσουμε ότι ο κανόνας του τριγώνου αφορά τους ακουστικούς άξονες, η σωστή επιλογή είναι οι 30 μοίρες από την παράλληλο στον άξονα ακρόασης. Ωστόσο αυτό μερικές φορές απαιτεί πειραματισμό.  Αρκετοί κατασκευαστές προτείνουν γωνίες από τις οποίες και θα πρέπει να ξεκινήσετε.

ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Εχω δεί κάποια set-up όπου ο ακροατής κάθεται πολύ μακρυά από τα ηχεία και είναι σαφές ότι δεν ικανοποιεί τον κανόνα του τριγώνου.  Το άκουσμα όμως ήταν καλό.  Τι συμβαίνει;
Ενας από τους στόχους του ισόπλευρου τριγώνου είναι να βρίσκεται ο ακροατής σε θέση όπου το πεδίο άμεσης ακτινοβολίας (direct field) να επικρατεί του πεδίου αντήχησης (reverberation field) του χώρου.  Σε μία θέση πολύ απομακρυσμένη, ο ακροατής ακούει περισσότερο τον χώρο και λιγότερο το ηχείο.  Αυτό από την μία τον απομακρύνει από την "άποψη" της ηχογράφησης αλλά από την άλλη μπορεί να τον απαλλάσσει από κάποια προβλήματα του δίσκου ή/και του συστήματος.  Μπορεί κανείς να πειραματίζεται, αρκεί να γνωρίζει το σωστό.
Εχω ήδη αγοράσει και τοποθετήσει τα ηχεία μου στον χώρο ακρόασης αλλά παρατηρώ ότι το σύστημα "μπασάρει" πολύ.  Τι μπορώ να κάνω;
Πριν προχωρήσετε σε δραστικές και ακριβές αλλαγές, πειραματιστείτε με τις θέσεις τον ηχείων στον χώρο σας, προσπαθώντας να διαφοροποιήσετε όσο το δυνατόν τις αποστάσεις τους από τους τοίχους.  Επίσης δοκιμάστε να τοποθετήσετε την θέση ακρόασης σε διαφορετική θέση (κάντε δοκιμαστικές μετακινήσεις περίπου μισό μέτρο κάθε φορά).  

ΕΙΣΑΓΩΓΗ    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ►    ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ηχεία
Πώς θα υπολογίσετε αν το ηχείο που θέλετε χωράει πραγματικά στον χώρο που διαθέτετε.
Ποιές είναι οι επιπτώσεις της μέγιστης ισχύος, της ευαισθησίας και της εμπέδησης ενός συστήματος ηχείων
Πόσα περίπου βατ χρειάζεστε από τον ενισχυτή σας, με δεδομένα την ευαισθησία των ηχείων σας, την θέση τους και την στάθμη που απαιτείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Audio & Video Primer: H ιεραρχική θεώρηση των οπτικοακουστικών συστημάτων.
Το δικαναλικό ηχοσύστημα
Το πολυκαναλικό ηχοσύστημα

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr