Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/10/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΑΡΘΡΑ: PHILIPS SIMPLICITY 2007...

AV BLOG 

SITE MAP


ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΛΟΝΔΙΝΟ – EARLS COURT, 22-23/10/2007
Philips Simplicity 2007
Στην τρίτη, κατά σειρά, ετήσια επίδειξη concepts που θα καταλήξουν σε προϊόντα μεσοπρόθεσμα, η Philips πραγματοποίησε μια επίδειξη ισχύος στον τομέα των ιατρικών συστημάτων και του φωτισμού, τομείς που αν και, σε πρώτη εξέταση, δεν σχετίζονται άμεσα με τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά, έχουν -τελικώς- σαφώς συγκλίνουσες πορείες με αυτά...
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτό το “simplicity” του τίτλου ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.  Η Philips έχει πραγματοποιήσει τρία, μέχρι σήμερα, “Simplicity Events” και κάθε φορά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό που θα δεις θα είναι τόσο απλοϊκό, που δεν θα έχεις τι να πεις (και τι να γράψεις). Στην πραγματικότητα, η “απλότητα” το πολύ-πολύ να αναφέρεται στην τελική χρήση του προϊόντος γιατί αυτά που είδαμε εφέτος στο Earls Court 2, ως εφαρμογές, απείχαν πολύ από το να είναι απλές.
Οι δηλώσεις των ανθρώπων της εταιρίας, δηλαδή του Rudy Provoost, (CEO του τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών), του Andrea Ragnetti (CEO του τομέα οικιακών συσκευών) και του Steve Rusckowski (CEO των ιατρικών συστημάτων) αποτέλεσαν ουσιαστικώς αυτό που γνωρίζαμε εδώ και κάποιο καιρό (και σίγουρα μετά την IFA). Ότι, δηλαδή, η Philips σκοπεύει να συνδυάσει όλους τους απαραίτητους τομείς δραστηριότητας προκειμένου να προσφέρει μια σειρά από ολοκληρωμένες εφαρμογές που έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο ζωής παρά με συγκεκριμένα-μεμονωμένα συστήματα, τύπου “home cinema”.
Στο concept “Αmbient Healing Space” ο ασθενής έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη οθόνη απεικόνισης (στην επίδειξη κάλυπτε σχεδόν έναν τοίχο) όπου μπορούν να προβληθούν ιατρικά στοιχεία και γραφήματα αλλά και προσωπικά του αντικείμενα. Ο φωτισμός που φαίνεται δεξιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος φυσικής αφύπνισης Τρισδιάστατη απεικόνιση εμβρύου σε ειδική κυρτή οθόνη, από το concept “Celebrating Pregnancy”. Η σάρωση γίνεται με μια ειδική ζώνη και οι γονείς μπορούν να πάρουν όλα τα δεδομένα μαζί τους σε μια φορητή συσκευή ώστε να τα προβάλλουν και στο σπίτι τους.
Το γεγονός ότι οι πρώτες ιδέες εμφανίστηκαν ως εν λειτουργία concepts εφέτος στο Λονδίνο δείχνει βεβαίως ότι το πράγμα έχει προχωρήσει πέρα από το επίπεδο των προθέσεων (και των δηλώσεων) και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις εφαρμογές που είδαμε αφορούσαν χώρους εκτός του οικιακού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα σε εμπορικό επίπεδο, αν είναι επιτυχή, θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία στα σπίτια μάλλον εύκολα. Η κεντρική ιδέα πίσω από την εφετινή επίδειξη ήταν η δημιουργία και ο έλεγχος του φωτός, η χρήση ιατρικών συστημάτων σε επίπεδο τελικού χρήστη και η διαχείριση πληροφοριών με στόχο την δημιουργία εφαρμογών που βάζουν μέσα στην καθημερινότητα μας δεδομένα που πριν είτε ήταν αδιανόητο να χρησιμοποιήσουμε (όπως είναι, για παράδειγμα, η τετραδιάστατη απεικόνιση ενός εμβρύου) είτε απλώς δύσκολο (όπως ο έλεγχος του φωτισμού και της σκίασης σε ένα δωμάτιο χωρίς μηχανικά μέσα).
Κάπως έτσι οραματίζεται η Philips ένα τυπικό παράθυρο ξενοδοχείου του, κοντινού μέλλοντος. O ένοικος ενός τέτοιου χώρου θα μπορεί με απλές κινήσεις των χεριών (χωρίς τηλεχειριστήριο!) να ελέγξει την διαφάνεια (εδώ, με έναν κισσό που φουντώνει προοδευτικά...), ή το φάσμα του φωτός. Η Aurea και το Ambilight Spectra ήταν από τα ενδιαφέροντα προϊόντα που εκτέθηκαν στον χώρο “High Street”, όπου είδαμε μερικές ιδέες που έχουν βρει ήδη εφαρμογή σε συσκευές...
Τις δυνατότητες της Philips γύρω από το φωτισμό τις γνωρίζουμε και το εύρος τους είναι ενδιαφέρον όπως δείχνει η απόσταση που χωρίζει τον φωτισμό του Αllianz Arena μέχρι την Aurea και το Ambilight Spectra...  Στην περίπτωση του concept “Daylight” είδαμε το πώς οραματίζεται η εταιρία τον έλεγχο του φυσικού και του τεχνικού φωτισμού στην περίπτωση ενός δωματίου ξενοδοχείου, του οποίου ο ένοικος μπορεί να προγραμματίσει την σκίαση, το φάσμα και ακόμη τον τρόπο που το φως και οι εξωτερικοί θόρυβοι θα τον ξυπνήσουν την ώρα που θέλει με φυσικό τρόπο, ενώ παράλληλα το ίδιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή ακτινοβολίας για φωτοθεραπεία (η οποία μειώνει, για παράδειγμα, τις συνέπειες του jetlag). Γύρω από το σύστημα αυτό, η εταιρία έχει σχεδιάσει μια συγκεκριμένη επιχειρηματική πρόταση η οποία περιλαμβάνει ένα πλήρες δωμάτιο ξενοδοχείου το οποίο θα παραδίδεται επί τόπου και θα απαιτεί συνδέσεις μόνο τεσσάρων καλωδίων για να λειτουργήσει. Το project ονομάζεται “One Star Is Born” και θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στο 2008 στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.
Η περίπτωση του concept “Ambient Healing Space” μελετά την περίπτωση ενός χώρου ανάνηψης ασθενών όπου εκτός του ελεγχόμενου φωτισμού (και μιας κλίνης η οποία σχεδόν αιωρείται σε δύο διαφορετικά ύψη) υπάρχει μια μεγάλη οθόνη στην οποία προβάλλονται όχι μόνο πληροφορίες που άπτονται της περίθαλψης αλλά και προσωπικά “αντικείμενα” του ασθενή, όπως αγαπημένες φωτογραφίες, και μηνύματα συγγενών ενώ υποστηρίζεται και επικοινωνία με ήχο και εικόνα με το σπίτι. Την ίδια οθόνη μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός για να δείξει με μεγάλη ακρίβεια τις διάφορες διαδικασίες της θεραπείας.
... και όπου η εταιρία είχε δημιουργήσει συγκεκριμένες συνθέσεις σε πραγματικούς χώρους. Η κλασική ψηφιακή κορνίζα και το Aurelle (το ηλεκτρονικό κερί με LED) μπορούν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα, από αισθητικής πλευράς,σύνθεση.
Περισσότερο ιατρικό και μάλλον με λιγότερες προεκτάσεις σε εφαρμογές οικιακού χώρου, ήταν το concept “Celebrating Pregnancy” ένα σύστημα το οποίο (με την χρήση μίας κυρτής οθόνης) επιτρέπει την παρακολούθηση του εμβρύου σε τρεις διαστάσεις, αφού ο γιατρός και οι γονείς μπορούν να περιστρέψουν την εικόνα σε όλους τους άξονες. Το γεγονός ότι σε μια συσκευή που μπορεί να έχουν οι γονείς στο σπίτι μπορεί να αποθηκευτούν όλες οι σαρώσεις σε χρονική σειρά, προσφέρει και μια τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ολόκληρη την εξέλιξη της ανάπτυξης του παιδιού. Οι σαρώσεις γίνονται με την βοήθεια μιας ειδικής ζώνης που φορά η έγκυος.
Εν κατακλείδι, με δεδομένο ότι αυτά που είδαμε ήταν στην πραγματικότητα επίδειξη των αρχών λειτουργίας μιας σειράς συστημάτων, η πορεία τους σε επίπεδο προϊόντων σαφώς δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τόσο τα συστήματα σκίασης και ελέγχου του φωτισμού (φυσικού και τεχνητού) όσο και οι μεγάλες οθόνες πληροφοριών με δυνατότητα προβολής από πολλές πηγές ταυτόχρονα έχουν σαφή χρησιμότητα στον οικιακό χώρο, γεγονός που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

H Philips προτείνει την χρήση πηγών με μεταβλητό φάσμα, τόσο ανάλογα με την εφαρμογή όσο και ανάλογα με την ώρα (συνιστάται, για παράδειγμα θερμότερο φως κατά τις νυκτερινές βάρδιες) αλλά και ανάλογα με την προσωπική προτίμηση. Το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου οι Λονδρέζοι ανακάλυψαν ότι το Εθνικό τους θέατρο, στις όχθες του Τάμεση φωτίζεται διαφορετικά! Η πόλη του Λονδίνου και η Philips συμφώνησαν σε ένα project συνολικού φωτισμού του κλασικού αυτού κτιρίου για πέντε χρόνια το οποίο εκτός της διαφορετικής αισθητικής θα αποφέρει και οικονομία 150.000 ευρώ το χρόνο λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης αφού χρησιμοποιούνται LED!
Δημήτρης Σταματάκος
info: Philips Eλλάς, τηλ.: 210-616.2000, web: http://www.philips.com, http://www.philips.gr

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr