Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ► JVC EUROPEAN PRESS CONFERENCE, ΠΡΑΓΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008...

AV BLOG 

SITE MAP

ΠΡΑΓΑ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

JVC: Δυναμική είσοδος στο 2008!

O πολυσυζητημένος, κορυφαίος D-ILA της JVC, DLA-HD100 με τριπλό πάνελ, FullHD και εγγενή λόγο αντίθεσης 1:30.000
Οφείλω να ομολογήσω ότι η παρουσίαση της JVC στην κρύα αλλά ηλιόλουστη Πράγα ήταν πολύ πιο σύντομη από ότι περίμενα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν τον μεγάλο αριθμό προϊόντων που έκαναν την επίσημη εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτό διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου. Οι Ιάπωνες αρκέστηκαν σε ένα απλό overview της τρέχουσας αγοράς και σε μια λιτή παρουσίαση κάποιων νέων τεχνολογιών που θα τους επιτρέψουν, κατά τα φαινόμενα, να κινηθούν με άνεση στον έντονα ανταγωνιστικό χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών Από την άλλη, απλή ή όχι, η παρουσίαση την είχε την μικρή της βόμβα...
Δημήτρης Σταματάκος

Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν η πρώτη φορά που άκουσα από mainstream κατασκευαστή να εκφράζει την πρόθεσή του να κινηθεί μεσοπρόθεσμα (δηλαδή μέσα στην πενταετία 2011-2016) προς την κατεύθυνση του Ultra High Definition, αφήνοντας πίσω του το όριο των 1080 γραμμών οριζόντιας ανάλυσης και κυνηγώντας το όνειρο του 4K2K, δηλαδή των 4000 γραμμών, μια προδιαγραφή την οποία έχει προτείνει και ήδη εξελίσσει το NHK (η Ιαπωνική Τηλεόραση). Η έμμεση αυτή ανακοίνωση περιελάμβανε όχι μόνο κλασικούς προβολείς (ήδη υπάρχουν projectors με δυνατότητα 4K, για εφαρμογές D-Cinema όμως και όχι για το σπίτι) αλλά και LCD, χωρίς βεβαίως να δίνει και πολλές λεπτομέρειες...
Το είπαν: Η JVC έχει ως στόχο να κινηθεί στον χώρο του Ultra High Definition με τις 4000 γραμμές ανάλυσης (4K2K) ακολουθώντας την πορεία που φαίνεται να χαράζει το NHK!
Παραμένοντας πάντως προσγειωμένοι στο παρόν και το εγγύς μέλλον της αγοράς, οι άνθρωποι της JVC επέδειξαν για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους αρκετά νέα προϊόντα
Πρώτος και καλύτερος, ο πολυσυζητημένος προβολέας DLA-HD100, μια συσκευή που βασίζεται σε τρία πάνελς τεχνολογίας D-ILA (0.7 της ίντσας) και διαθέτει έναν εξαιρετικό εγγενή λόγο αντίθεσης που φθάνει το 30.000:1. Το “εγγενής” είναι εδώ η ουσία: Ο HD100 φθάνει την τιμή αυτή χωρίς δυναμική ρύθμιση της ίριδας ή κάποιον αλγόριθμο. Ο προβολέας ο οποίος είναι -φυσικά- FullHD, υποστηρίζει HDMI v1.3 (και Deep Color), και ενσωματώνει τον επεξεργαστή VXP της Gennum ο οποίος “τρέχει” μια σειρά από τεχνολογίες όπως την FineEdge και την TruMotionHD (για καλύτερη διαγώνια κίνηση και σωστό de-interlacing σημάτων 1080i αντιστοίχως) ενώ προσφέρει και την δυνατότητα ρύθμισης της καμπύλης του gamma από τον ίδιο τον χρήστη ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης προσαρμογή της συσκευής σε κάθε οθόνη και περιβάλλον προβολής. Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η δυνατότητα προβολής αναμορφικών εικόνων μέσου ειδικού, after market, φακού, ώστε να εξασφαλίζεται η χρήση ολόκληρου του πάνελ D-ILA (με αναμορφική απεικόνιση η οποία εν συνεχεία προσαρμόζεται στη σωστή γεωμετρία μέσω του φακού αυτού), χωρίς να χάνονται pixels σε μαύρες μπάρες κατά την προβολή ταινιών σε Panavision.
Οι άνθρωποι της JVC είχαν να παρουσιάσουν αρκετά νέα προϊόντα και νέες ιδέες... Η JVC είναι χορηγός του εφετινού Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Στο κομμάτι των τηλεοράσεων LCD, το μόνιμο θέμα συζήτησης τους τελευταίους μήνες ακούει στο όνομα “Slim LCDs” και, βεβαίως, η JVC δεν έμεινε έξω από τον χορό. Ανακοινώθηκαν τέσσερις νέες τηλεοράσεις με διαγώνιους 42 και 46 ιντσών (και κωδικούς LT-42DS9/LT-42S90 και LT-46DS9/ LT-46S90 αντιστοίχως) και σύμφωνα με την ίδια την εταιρία είναι οι πιο λεπτές LCD στον κόσμο (τουλάχιστον την στιγμή της παρουσίασης), με τις 42άρες να έχουν βάθος μόλις 39 χιλιοστών στο μεγαλύτερο μέρος τους και 74 χιλιοστών στο κέντρο της συσκευής. Η μείωση του βάθους του πάνελ έγινε δυνατή χάρις στην βελτιστοποίηση των υλικών που χρησιμοποιούνται στο σύστημα του οπίσθιου φωτισμού που είναι απαραίτητο σε κάθε σύστημα LCD. Αυτό περιλαμβάνει τους ανακλαστήρες και το διαθλαστικό υλικό τα οποία, στις νέες τηλεοράσεις, εξασφαλίζουν καλύτερη διάχυση του φωτός προς την οθόνη ώστε να μην εμφανίζονται τα προβλήματα ομοιογένειας που αναμένονται όταν οι λυχνίες ψυχρής καθόδου πλησιάζουν την επιφάνεια προβολής. Σύμφωνα με την εταιρία τα πρώτα μοντέλα της σειράς αυτής θα εισέλθουν στην αγορά τον Μάρτιο του 2008, με πρώτα αυτά των 42 ιντσών. Πέραν των “Slim”, η JVC ανακοίνωσε και έναν μεγάλο αριθμό άλλων μοντέλων τηλεοράσεων LCD με διαγώνιους από 19 έως 42 ίντσες, στον εξοπλισμό των οποίων (ανάλογα με το μοντέλο) θα περιλαμβάνονται σκληροί δίσκοι 160GB, διπλοί δέκτες DVB-T, δυνατότητα προβολής 100Ηz, και υποστήριξη συνδέσεων μέσω USB 2.0. Όλες οι νέες τηλεοράσεις θα υποστηρίζονται από κάποια έκδοση του επεξεργαστή βίντεο της εταιρίας που είναι γνωστός με την ονομασία DynaPix και DynaPix HD.
Ένα από τα σημαντικά προϊόντα της εταιρίας το 2008 είναι οι νέες λεπτές τηλεοράσεις LCD.  Η οικονομία στο βάθος γίνεται με την χρήση ενός νέου συστήματος οπίσθιου φωτισμού (backlight) του οποίου έχει βελτιστοποιηθεί κάποια σημαντικά μέρη, δηλαδή η διαθλαστική επιφάνεια και ο ανακλαστήρας.

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Όσον αφορά στα ηχοσυστήματα, τώρα, η σειρά Sophisti απέκτησε δύο νέα μέλη. Πρόκειται για τα συστήματα NX-F7 και NX-F3 τα οποία διαθέτουν DVD player με δυνατότητα upscaling στα 1080p και θύρα USB (με δυνατότητα λειτουργίας και ως host)  ενώ είναι συμβατά και με αρχεία DivX.  Το μεγάλο σύστημα ακολουθεί την παράδοση της JVC, χρησιμοποιώντας μονάδες με ξύλινους κώνους (για τους οποίους η εταιρία έχει γίνει διάσημη). Ενδιαφέρον σημείο και στα δύο συστήματα είναι το ότι έχουν αρχιτεκτονική 2.1, χωρίς κεντρικό ηχείο και χρησιμοποιούν μονάδες που είναι προσαρμοσμένες στα κυρίως ηχεία για την δημιουργία μιας αίσθησης surround χωρίς την ανάγκη περιφερειακών ηχείων. Η JVC έχει εφοδιάσει το NX-F7 με το σύστημα επεξεργασίας ήχου K2 ενώ και τα δύο συστήματα μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MP3, WMA, JPEG και MPEG-4.
Το Sophisti NX-F7 χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι ηχείων για να δημιουργήσει αίσθηση surround. Οι κώνοι είναι οι γνωστοί ξύλινοι για τους οποίους η JVC έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια.
Άφησα για το τέλος ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της εταιρίας και αναφέρομαι στην σειρά camcorders Εverio, τα πρώτα -αν δε με απατά η μνήμη μου- που χρησιμοποίησαν σκληρό δίσκο για εγγραφή MPEG-2, πριν από κάποια χρόνια.  Τα νέα, εδώ, είναι δύο:
Πρώτον, η JVC παρουσίασε, λίγες μόνο ημέρες μετά την παγκόσμια πρώτη τους στην CES2008, τα νέα μοντέλα  της σειράς SD (Standard Definition). H εταιρία ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα του μικρότερου μοντέλου της (GZ-MG330)  της σε τρία χρώματα (κόκκινο, ασημί και μαύρο), ενώ παρουσιάστηκε και μια νέα προσθήκη στο user interface η οποία ονομάζεται Laser Touch. Πρόκειται για μια μπάρα ευαίσθητη στην αφή η οποία θα εξοπλίσει τόσο τα μοντέλα των 30GB όσο και εκείνα των 60GB και θα προσφέρει πολύ ευκολότερη πρόσβαση στο user interface των μηχανών. Συνολικά, τα νέα μοντέλα θα είναι οκτώ, τρία με αισθητήρα 800 Megapixels, δύο με αισθητήρα 1.07 Megapixels, ένα στα 5.37 Megapixels και ένα στα 7.38 Megapixels. Οι μηχανές με τον30άρη δίσκο μπορούν να αποθηκεύσουν κάτι παραπάνω από 7 ώρες MPEG-2 στα 9Mbps ενώ εκείνες με τον 60άρη φτάνουν τις 14 ώρες. Οι μέγιστες χωρητικότητες με 1.7Mbps είναι 37.5 και 75 ώρες αντίστοιχα. Οι μηχανές μπορούν να συνεργαστούν με το Share Station DVD της εταιρίας για πολύ εύκολη μεταφορά του υλικού και εγγραφή δίσκων, διαθέτουν υποδοχή microSD, θύρες USB  και είναι συμβατές με PictBridge.
Δεύτερον, η JVC παρουσίασε τα μοντέλα GZ-HD6 και GZ-HD5, τα πρώτα -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- μοντέλα που πραγματοποιούν λήψεις υψηλής ευκρίνειας (1080i) και μπορούν να προβάλλουν το υλικό upscaled στα 1080p/50fps μέσω εξόδου HDMI.
Οι νέες μηχανές είναι κατά 45% μικρότερες των προηγούμενων μοντέλων, χρησιμοποιούν τριπλό CCD και φακό της Fujinon (F1.8-F1.9, 10x, με οπτικό σταθεροποιητή). Βασίζονται στον επεξεργαστή Gigabrid της JVC και υποστηρίζουν το νέο χρωματικό μοντέλο x.v.Colour (μέσω HDMI v1.3). Η αποθήκευση των λήψεων γίνεται είτε στον σκληρό δίσκο (10 ώρες 1080i στην HZ-HD6 με τον 120άρη δίσκο και 5 ώρες στην HZ-GD5 με τον 60άρη) είτε σε μνήμη microSD.
Η σειρά των camcorders της JVC συμπληρώνεται, τέλος, από τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν κασέτα miniDV (με δυνατότητα λήψης και φωτογραφιών) και είναι εξοπλισμένα με φακούς Konica Minolta (35x) και φωτιστικό σώμα LED. Τα νέα μοντέλα έχουν κωδικούς GR-D820, GR-D860 και GR-D815.
Μία από τις δύο κάμερες υψηλής ευκρίνειας που παρουσιάστηκαν στην Πράγα είναι η GZ-HD5, με 60άρη σκληρό δίσκο. Οι νέες μηχανές μπορούν να προβάλουν στα 1080p, αλλά η λήψη γίνεται στα 1080i.
Stand-alone εγγραφέας DVD. Σε μια τέτοια συσκευή ο κάτοχος μιας Everio μπορεί να αρχειοθετήσει το υλικό του ή να φτιάξει αντίγραφα για κάθε χρήση, χωρίς να μεσολαβήσει υπολογιστής.
Τα νέα head-units αυτοκινήτου έχουν ένα νέο, ενδιαφέρον και σχεδιαστικά κομψό user interface. Επίδειξη ενός συστήματος με την βοήθεια του οποίου η τηλεόραση μπορεί να αναγνωρίσει ήχους και χειρονομίες και να αντιδράσει σε αυτές. Τώρα θα μιλάμε και στην τηλεόρασή μας;
info: JVC Hellas, τηλ.: 210-620.6505, web: http://www.jvc.gr/, http://www.jvc.eu/
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout

©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr