Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/01/2020

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

Las Vegas, 7-10 Ιανουαρίου 2020

CES 2020 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος
Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Τα ασύρματα ακουστικά κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα, αυτό προς το στούντιο. Τα K371-BT της AKG είναι over-rear, κλειστού τύπου και απευθύνονται στους επαγγελματίες του ήχου. Είναι αναδιπλούμενα και, φυσικά, προσφέρουν και ενσύρματη σύνδεση.

Η Audio-Technica, όπως το συνηθίζει, άλλωστε, είχε σημαντική παρουσία. Εδώ, το νέο της πλατό, με κωδικό AT-LPW50PB, μια πλήρως χειροκίνητη σχεδίαση με ιμάντα, πλατό από αλουμίνιο και κλειστό σύστημα ελέγχου των στροφών.

Η εταιρία παρουσίασε επίσης το πρώτο μοντέλο ασύρματων in-ear, το ATH-ANC300TW. Προσφέρουν ενεργό σύστημα καταστολής των εξωτερικών θορύβων το οποίο έχει αναπτύξει τη Αudio-Techica (Quietpoint) και βασίζονται σε Bluetooth 5/Qualcom TrueWireless Stereo Plus για την ασύρματη ζεύξη.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Για του απαιτητικούς ακροατές, η Audio-Technica παρουσίασε το ATH-AWAS, ένα over-ear κλειστού τύπου σύστημα, με κάψες από Ιαπωνικό ροδόξυλο (μια σπάνια ποικιλία ξυλείας η οποία ονομάζεται Asada Zakura). Τα ακουστικά χρησιμοποιούν μια σειρά από τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η εταιρία και χρησιμοποιεί στα κορυφαία της μοντέλα.

Η Ausounds δεν είναι πολύ γνωστή εταιρία στην Ευρώπη, αλλά έχει μια ενδιαφέρουσα σειρά ακουστικών. Στην εφετινή CES παρουσίασαν το AU-Stream ANC, ένα in-ear ακουστικών στην σειρά AU-Stream το οποίο προσφέρει ενεργό σύστημα καταστολής εξωτερικών θορύβων. Τα διαφράγματα είναι από τιτάνιο.

Μια ενδιαφέρουσα, όσο και απρόσμενη, συνεργασία που είδαμε στο Las Vegas ήταν αυτή της Belkin με την Γαλλική Devialet. Το αποτέλεσμα ονομάζεται SoundForm Elite και πρόκειται για ένα ασύρματο/έξυπνο μικρό ηχείο που βασίζεται στην τεχνολογία SAM των Γάλλων για την βελτιστοποίηση της ηχητικής απόδοσης. Προσφέρει και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Αρκετή συζήτηση έγινε για το LE Audio ένα πακέτο τεχνολογιών το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο με το πρότυπο Bluetooth 5.2 και προσφέρει μια σειρά από δυνατότητες που όλοι ήθελαν. Ανάμεσά τους η υποστήριξη του Bluetooth LE (Low Energy) η οποία επιτρέπει streaming με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και φάσματος καθώς επίσης και δυνατότητα πολλαπλών streams.

Η Cleer Audio (προσοχή στην ορθογραφία...) παρουσίασε το πρωτότυπο ενός ηχείου που θα ονομάζεται Crescent (ημισέληνος). Είναι ένα ασύρματο ηχείο με πολλαπλές μονάδες (10 συνολικά) και, κατά τα φαινόμενα, βαρύ DSP για τον έλεγχο του ηχητικού πεδίου. Διαθέτει και δύο εισόδους HDMI. Αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.

Η σειρά Rubicon C της Dali είναι η ενεργή/ασύρματη εκδοχή της κλασικής σειράς Rubicon. Η εταιρία έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογία από τον ενισχυτή Callisto και την αρχιτεκτονική ασύρματης μετάδοσης Sound Hub (με δυνατότητα 24/96). Στην φωτό φαίνεται το μεγάλο μοντέλο δαπέδου (6C).

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Η γνωστή Dirac παρουσίασε μια νέα τεχνολογία ψηφιακής αντιστάθμισης η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για χρήση σε φορητές/προσωπικές συσκευές και smart phones. Η τεχνολογία “τρέχει” μέσω εφαρμογής και βασίζεται σε προφίλ ακουστικών.

Τα ασύρματα in-ear της Edifier (TWS-NB) στοχεύουν όσους θέλουν μια σχετικώς οικονομική λύση στην συγκεκριμένη κατηγορία. Διαθέτουν ενεργό σύστημα καταστολής εξωτερικών θορύβων και διαφράγματα από γραφένιο. Η τιμή τους αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή των $100,-.

H Esoteric παρουσίασε το N-01XD, ένα “βαρύ” network player το οποίο υποστηρίζει DSD (και αποκωδικοποίηση MQA). Είναι συμβατό με Roon και προσφέρει πρόσβαση στις υπηρεσίες Qobuz και Tidal με το streaming να ανεβαίνει μέχρι τα 22.5ΜΗz (DSD) και τα 384kHz (PCM). Υπάρχει επίσης δυνατότητα upsampling στα 64-bit/512Fs.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Όπως το είχε υποσχεθεί, η Focal παρουσίασε ένα ακόμη ηχείο στην σειρά Chora, το 826-D. Πρόκειται για μια σχεδίαση 4 δρόμων με τις γνωστές μονάδες της σειράς (τουίτερ TNF και μιντ/γούφερ Stalefiber) η οποία, επιπροσθέτως διαθέτει μια μονάδα πλήρους φάσματος τοποθετημένη έτσι ώστε να ακτινοβολεί προς την οροφή του χώρου, εξασφαλίζοντας υποστήριξη Dolby Atmos.

Η GraphAudio είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε το 2016 και κυνήγησε με συνέπεια την ιδέα δημιουργίας ενός μεγαφώνου βασισμένου σε γραφένιο (όχι, απλώς σε μια μονάδα με διάφραγμα από γραφένιο). Τα πρώτα δείγματα της δουλειάς στην CES περιελάμβαναν μονάδες για ακουστικά και ηχεία τα οποία χρησιμοποιούν ένα φύλλο από το συγκεκριμένο υλικό μεταξύ δύο οπλισμών πυριτίου.

Τους πήρε λίγο παραπάνω αλλά πιθανώς άξιζε τον κόπο. Η Harman Kardon παρουσίασε την πρώτη νέα σειρά ακουστικών της μετά το 2014. Ονομάζεται Fly και απευθύνεται στον απαιτητικό ακροατή που μετακινείται συχνά. Περιλαμβάνει τρία μοντέλα, BT (Bluetooth), TWS (True Wireless) και ANC (Active Noise Cancelling).

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Η πρώτη παρουσίαση έγινε πριν από ένα χρόνο, αλλά στην εφετινή CES η HEDD Audio (του γνωστού από την ADAM Klaus Heinz) παρουσίασε επισήμως το Heddphone, ένα σύστημα ακουστικών που βασίζεται εξολοκλήρου σε μονάδα AMT. Η τιμή αναμένεται στην περιοχή των €2.000,-.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες νέες παρουσιάσεις στον χώρο των ακουστικών ήταν ο ενισχυτής ακουστικών για smartphones (Android) DB12AAAMP. Είναι μια μικρή σε μέγεθος κατασκευή η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την THX και βασίζεται στην τεχνολογία AAA της τελευταίας (Achromatic Audio Amplifier), παρόμοια με αυτήν του AHB2 της Benchmark.

Συνεπής προς το οικολογικό της μήνυμα, η House of Marley επέδειξε τα Liberate Air, ασύρματα, in-ear ακουστικά τα οποία κατασκευάζονται από υλικά που δεν επιβαρύνουν τους φυσικούς πόρους. Το φινίρισμά τους γίνεται από ξύλο μπαμπού (το αγαπημένο της HoM) και η αυτονομία τους φθάνει τις 32 ώρες, με φόρτιση από την θήκη.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

H JBL έκανε “την κίνηση” και ανήκει πλέον στους κατασκευαστές soundbar με δυνατότητα αποκωδικοποίησης Dolby Atmos. το Bar 9.1 υποστηρίζει εικόνα 4Κ, Chromecast και Airplay 2, περιλαμβάνει αποσπώμενα ηχεία surround (με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες), υπογούφερ 10 ιντσών και τέσσερα ενσωματωμένα μεγάφωνα ειδικά για τα κανάλια ύψους.

Η ίδια εταιρία επέδειξε τα ακουστικά Club One, μια ασύρματη σχεδίαση over-ear η οποία περιλαμβάνει σύστημα καταστολής θορύβου και μπορεί να ρυθμιστεί με βάση τις απαιτήσεις του ακροατή από το σχετικό app.

Μετά την επιτυχημένη, όπως φαίνεται παρουσίαση του L100 Classic πέρυσι, η JBL συνέχισε και φέτος την παράδοση του vintage ηχείου, παρουσιάζοντας το L82 Classic, ένα μικρών διαστάσεων, δίδρομο ηχείο, για βάση ή ράφι. Το L82 βασίζεται σε ένα ρυθμιζόμενο τουίτερ μεταλλικού θόλου και σε ένα οκτάιντσο γούφερ με φόρτιση bass reflex.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Στον χορό της μεγάλης μπάρας και η Klipsch. To Bar 54 μπορεί να αποκωδικοποιήσει Dolby Atmos, διαθέτει ασύρματο 12άρι υπογούφερ και είναι συμβατό με Airplay 2 για ασύρματο streaming. Συνδέεται με την τηλεόραση μέσω HDMI/eARC.

Για αυτούς που ψάχνουν τις εξεζητημένες, συλλεκτικές εκδόσεις, η Klipsch παρουσίασε μια σειρά ακουστικών (in-ear και over-ear) με την υπογραφή και το επίσημο χρώμα της McLaren F1. Η σειρά περιλαμβάνει τις ειδικές εκδόσεις των T10 και τ5 καθώς και ένα over-ear με ενεργή καταστολή των εξωτερικών θορύβων.

Οι περισσότερο προσγειωμένοι, ασφαλώς θα προτιμήσουν την κανονική έκδοση του T10, η οποία επιδείχθηκε στο Βέγκας. Η εταιρία αναφέρει ότι είναι τα μικρότερα και ελαφρύτερα του είδους τους στην αγορά, με ANC και δυνατότητα ελέγχου μέσω κινήσεων του κεφαλιού.

Φωτό_Ανοίγματος