Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/01/2019

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

CES 2019 | LAS VEGAS, 8-12/01/2019

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

CES 2019 - Show Report

Αν το 2018 είχαμε τις υποψίες μας, το 2019 οι υποψίες αυτές επιβεβαιώθηκαν. Η CES, υπό την αιγίδα της CTA, έχει αλλάξει προσανατολισμό, εγκαταλείποντας τις εξειδικευμένες (niche) αγορές, στρεφόμενη προς χώρους γενικότερου ενδιαφέροντος με πολύ ασαφή όρια.
Αν και ο όρος “ασαφή όρια” φαίνεται -πιθανώς- ασαφής και αυτός, είναι -ωστόσο- σαφέστατος. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να προβλέψεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εκτεθεί στο Las Vegas το οποίο εφέτος περιελάμβανε από προσωπικά drones/ελικόπτερα μέχρι έξυπνους δονητές, στην κυριολεξία. Και αν, όπως είναι αναμενόμενο, οι προσωπικές συσκευές πτήσης θα αργήσουν να αποτελέσουν το κύριο μέσο μετακίνησής μας και οι έξυπνοι δονητές δημιουργούν σκάνδαλο πολιτικής ορθότητας όταν παρουσιάζονται (και βραβεύονται, κάντε το σχετικό googling), η παρουσία τους είναι επαρκώς disruptive (που λέει και ο απλός λαός) ώστε να υπάρχουν αντιδράσεις από τους πλέον προσγειωμένους εκθέτες. Μπορεί οι γνωστοί, μεγάλοι, κατασκευαστές να ήταν απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους εμπορικές κόντρες στο επίπεδο των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων και των τηλεοράσεων 8K, αλλά σίγουρα θα βλέπουν τον ανταγωνισμό εντυπώσεων που δημιουργείται από πολυθρόνες μασάζ των 30.000 δολαρίων.
Ο αντίλογος σε αυτά είναι, φυσικά, ότι η CES είναι μια κλαδική έκθεση που δεν αφορά τον τελικό καταναλωτή αλλά την αιχμή της τεχνολογίας και τους επαγγελματίες (κατασκευαστές, αντιπροσώπους, διανομείς, στελέχη και δημοσιογράφους), κατά κύριο λόγο. Ο αντίλογος στον αντίλογο είναι ότι οι τάσεις διαμορφώνονται και διαχέονται μέσα από τα διάφορα κανάλια επικοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψιν τα πλέον θορυβώδη εκθέματα. Μια ματιά στα “Hot” της φετινής CES, όπως περιγράφονται από τα διάφορα main stream media στο διαδίκτυο, αρκεί για να αποκτήσεις μια εντελώς περίεργη εικόνα για την τρέχουσα τεχνολογική πραγματικότητα, όπου ιπτάμενες μηχανές, πανέξυπνες κουζίνες, ρομπότ, μια πανταχού παρούσα τεχνητή νοημοσύνη, ηχεία που τους μιλάς και σου μιλάνε, ρολόγια που ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την υγεία σου και οθόνες με τερατώδεις αναλύσεις βρίσκονται παντού γύρω σου. Τέτοια βλέπουν οι σεναριογράφοι του Dark Mirror και γράφουν αυτά που γράφουν για να τα βλέπουμε σε 37άρες LCD σε ανάλυση 720p.
Σε ό,τι αφορά το audio υψηλών επιδόσεων (High Performance Audio, όπως έγραφε, το πάλαι ποτέ, στο λόμπι του Venetian), αυτό απλώς έπαψε να υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους σε άλλα show (όπως το Μόναχο και το RMAF) κατηγορώντας απροκάλυπτα (αν και όχι επισήμως) την CTA ότι έχει αυξήσει το κόστος ώστε να τους... “καταργήσει” de facto από την έκθεση.
Τούτων λεχθέντων, βεβαίως, υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που είχαν το ενδιαφέρον τους. Σταχυολογούμε και παραθέτουμε τις σχετικές φωτογραφίες ξεκινώντας από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος